• 06-13452842
  • rigiichildrenfoundation@upcmail.nl

Reisverslag bezoek aan Kenia – maart en april 2019

In maart en april zijn we weer op bezoek geweest in Kenia en hebben we de gebruikelijke projecten bezocht die door ons financieel worden ondersteund.

Nieuw was ons eerste bezoek aan de Munengi Pri. School in Naivasha, Kenia. Ongeveer 200 kinderen gaan naar deze school, onderverdeeld in acht klaslokalen, voor zover je nog van lokalen kunt spreken.

Deze school is ongeveer 35 jaar geleden gebouwd en zo te zien is er na die tijd niets meer aan veranderd. De vloer was zand, alle ramen en kozijnen waren verdwenen en het dak lekte. Kortom een trieste boel.

In 2018 kreeg onze stichting een hulpvraag. De vraag op zich was natuurlijk niet zo moeilijk maar het krijgen van de nodige financiën wel. Dat is voor een groot deel gelukt zodat we wat dat betreft met een gerust hart konden vertrekken. Vooraf hadden we al laten weten dat we zelf alles ter plaatse zouden regelen.

De eerste vergadering verliep voortreffelijk qua afstemming en afspraken. Dat gaf gelijk een goed gevoel. Al het materiaal werd ter plaatse gekocht, gecontroleerd en verwerkt. De eerlijkheid gebied te zeggen dat we zelden hebben meegemaakt dat er zo hard werd gewerkt door de lokale mensen onder leiding van Cecilia Wairimu Mburu. Zij was daar de drijvende kracht achter het project.

Gevolg daarvan is geweest dat ook daadwerkelijk al het materiaal gebruikt is en er niets kon worden “ geleend”.

De vloer in één lokaal. De aanvoer van stenen die in
de lokalen klein geslagen
moesten worden.

Water, gevolgd door kleinere stenen en cement zorgde uiteindelijk voor een mooie vloer. De vlekken op de de foto worden veroorzaakt door de zon en de gaten in het dak. Het project voor 2020.

Het uiteindelijke resultaat mag er dus zijn. Alle lokalen hebben betonnen vloeren gekregen en ook nieuwe kozijnen uiteraard met glas. Het dak hebben we niet kunnen repareren. Dat had twee redenen. De eerste was dat het beschikbare geld op was. De tweede reden was dat de klassenvertegenwoordigers de prioriteit wilden leggen bij het tocht- en stofvrij maken van de lokalen in bijv. de winter.

We hopen volgend jaar de financiën te vinden om het dak te repareren, deuren te plaatsen en meubilair te kunnen kopen.

Heel verdrietig is het te hebben moeten vernemen dat onze “aanjaagster”, mevrouw Wairimu Mburu onlangs onverwachts is overleden op de leeftijd van 41jaar. Wij zullen haar bij het vervolg van dit project zeker missen.

Voor de 30 kinderen van het kindertehuis Divine Mercy Childrens Home and School hebben we, dankzij het beschikbaar stellen van de financiën door de verkoop van boeken / kaarten, eten kunnen kopen. Met o.a. kool, maismeel, olie, rijst en suiker kan men weer een tijdje vooruit.

Ook het educatief hoofdproject van onze stichting dat over meerdere jaren loopt heeft weer de nodige aandacht gehad. Twee leerlingen maken dit jaar hun school af en/of gaan verder met de studie. Een jongeman is automonteur geworden en doet het bijzonder goed. Hij hoopt dit jaar ook alles afgerond te hebben.

Voor een ander kindertehuis had de stichting geld gekregen om twee koeien te kopen zodat de kinderen daar melk(producten) zouden kunnen krijgen. Dit kon helaas niet doorgaan omdat er in dat gebied koeien waren gestolen en men het niet aandurfde om dan toch koeien te kopen. In plaats daarvan hebben we een deel van een omheining gebouwd waarachter toekomstig te kopen koeien kunnen worden gehouden en minder angst bestaat dat deze ook worden gestolen.

Al met al kunnen we terugkijken op een bijzonder geslaagde reis. Alles wat we hadden gepland hebben we kunnen doen, mede dankzij de financiële steun van onze sponsoren. Hiervoor onze oprechte dank.

Met vriendelijke groet
Janet Eikelenboom, voorzitter.