• 06-13452842
  • rigiichildrenfoundation@upcmail.nl

Reisverslag bezoek Kenia januari-maart 2023 

Ongeveer 3 jaar geleden is de bouw van deze evangelische kerk, Glory Outreach  Assembly church in Murera Ruiru, Kenia begonnen. Op één of andere manier heeft bisschop David Munyiri Thagana van onze stichting gehoord en vroeg ons om hen financieel te willen ondersteunen. Speciaal werd gevraagd om toiletten en douches op de tweede en derde verdieping van dit gebouw te realiseren voor kinderen die naar de zondagschool gaan en andere activiteiten die de kerk voor kinderen organiseert. Het is voor ons, naast de bestaande, een nieuw project geworden. En niet zomaar een klus. 

Er werd eerst een bijeenkomst gepland met de bisschop, de pastores en de aannemer. De plannen moesten worden besproken. Er moest wel een aannemer bij komen omdat het een kleine gemeente betreft die zelf nog onvoldoende vrijwilligers heeft om zelf het werk te doen. In eerste instantie werd alleen om financiële ondersteuning gevraagd . Ons beleid is echter dat we al het materiaal zelf bestellen en toezicht houden op de werkzaamheden. Zo weten we dan zeker dat al het gesponsorde geld ook daadwerkelijk besteed wordt. 

Even de belangrijkste personen tijdens dit project. (van links naar rechts) De aannemer, de pastores Phylis Githaiga, de bisschop en vertegenwoordigers van  onze stichting. Met de pastores hebben we het meeste samengewerkt. 

De eerste dagen zijn we alleen maar bezig geweest met het zoeken van alle materialen. 

Van één grotere ruimte moesten meerdere kleinere gemaakt worden zodat er aparte toiletten en douches gemaakt konden worden voor meisjes en jongens. Daarvoor moesten stenen voor de scheidingsmuren worden gekocht en getransporteerd.  

De pastores, aannemer, het begin en het uitzoeken. 

Gevolgd door het uiteindelijke resultaat.. 

De douche- en toiletruimtes zijn samen. Voor de duidelijkheid. Je hebt eerst het douchegedeelte nadat je de deur gesloten hebt en daarachter het toilet. 

Uiteraard moet er ook water zijn voor zowel de douches als toiletten.

Een voorraadvat van 5000 liter werd gekocht. Dat wordt boven op het dak geplaatst en “klaar is Kees”.  

Dit project is voor onze organisatie afgesloten.  

Onze lopende projecten 

We ondersteunen 10 kinderen die in Kenia naar school gaan. Deze keer noemen we de naam van Ken Muiruri. Wij hebben hem gesteund om een kappersopleiding te volgen. Zijn stage is goed verlopen en is in  mei van dit jaar klaar. Tijdens hun stage gaan de studenten naar kindertehuizen en knippen daar gratis. Na een monteur, waar we een vorige keer over hebben geschreven, nu een kapper.  Wij zijn daar best wel trots op. Enerzijds hun doorzettingsvermogen en anderzijds dat onze stichting daarbij heeft kunnen helpen. 

En verder 

Een groep van 12 ouderen, boven de 70 jaar die op het platteland wonen en allemaal weduwe zijn,   heeft onze hulp ook gevraagd.  We konden daar geen “nee” tegen zeggen dus op naar de winkel en samen kijken waar behoefte aan is. 

Keuze genoeg alleen zijn de financiën  niet altijd toereikend om het zelf te kunnen kopen. Gelukkig hadden wij die mogelijkheid. 

Misschien lijkt het alsof de twee maanden dat we er waren niet zoveel gebeurd is. Het is niet zo dat zoals in Nederland alles dicht bij elkaar is en even snel te bestellen en te regelen is. Omdat we alles zelf zoeken en kopen vergt het veel meer tijd. Verder speelt natuurlijk o.a. de Keniaanse cultuur, de warmte en de arbeidsomstandigheden mee. Maar wat we wilden doen is gebeurd uiteraard mede dankzij alle sponsoren. Hartelijk dank voor allen die het financieel mogelijk hebben gemaakt. 

Dat we veilig teruggekeerd zijn in Nederland wil niet zeggen dat het “klaar” is. Aanvragen komen binnen en we zullen een keus moeten gaan maken wat we een volgende keer kunnen gaan doen. Nu kunnen we zeggen “Het was goed” en ons richten op de volgende reis. 

We houden ons aanbevolen voor (financiële)ideeën . 

Met  vriendelijke groet 

Janet Eikelenboom 

Voorzitter